söndag 31 januari 2010

Övertro på eget företagande.

Det finns en övertro på eget företagande som en utväg för arbetslösa, anser sociologen Christer Johansson. Hans avhandling har visat att många får en ny chans, men att eget företagande kan bli en fälla för andra.
Att vara arbetslös och bli företagare med starta-eget-bidrag kan både drabba och möjliggöra. Det förändrar livssituationen men inte alltid till det bättre, visar Christer Johanssons avhandling i sociologi vid Linköpings universitet, i avhandlingen "Den ofrivilligt frivillige företagaren", som lades fram strax före jul.

Sedan 1984 kan arbetslösa som startar eget företag kunnat få sex månaders bidrag som arbetsmarknadsåtgärd. Bidraget var vanligast under 90-talets lågkonjunktur men har nu börjat öka igen. Numera benämns det stöd till start av näringsverksamhet.

Christer Johanssons avhandling omfattar både kvantitativ och kvalitativ metod. Han har intervjuat 26 aktiva och före detta företagare i Östergötland, som fick starta-eget-bidrag i mitten av 90-talet. Med deras livsberättelser som grund har han undersökt synen på bidraget och inställningen till arbete och arbetslöshet. Resultaten bygger även på en länsomfattande enkätstudie.

– Forskningen hittills har framförallt studerat hur effektivt bidraget varit som arbetsmarknadsåtgärd i jämförelse med andra åtgärder men personerna bakom statistiken har inte intervjuats, säger Christer Johansson.

Han anser efter att ha gjort sina djupintervjuer att starta-eget-bidrag inte är något botemedel mot arbetslöshet, och att det finns en övertro på bidragsföretagande som en generell utväg ur arbetslösheten.

– Nu finns även bidrag till yngre, under 25 år, som vill starta eget, men frågan är om alla är lämpade att starta eget, om man exempelvis aldrig har haft en anställning eller med minimal arbetslivserfarenhet, funderar Christer Johansson.

Avhandlingen visar att bidraget både drabbar och skapar möjligheter, mycket beror på inställningen till arbete och tidigare erfarenheter. Många som fått starta eget-bidrag ifrågasätter om just arbetslösa är rätt grupp att satsa på för eget företagande.

Av intervjuresultatet framgår att starta-eget-bidragsföretagarna efterfrågar hårdare krav på granskning av affärsidé och bättre utbildning i samband med bidrags­tilldelningen.

2010-01-31 | Publicerad 09:11 | Uppdaterad 09:12 ylva.edenhall@svd.se Källa:E24

2 kommentarer:

  1. Intressant studie. Jag ogillar dock följande: "– Nu finns även bidrag till yngre, under 25 år, som vill starta eget, men frågan är om alla är lämpade att starta eget, om man exempelvis aldrig har haft en anställning eller med minimal arbetslivserfarenhet, funderar Christer Johansson". En övertro krävs för att lyckas! Sen lyckas inte alla givetvis, men jag har sett för många lyckade exempel för att hålla med.
    //Henrik, Kolla in: molinmattsson.com
    "management är ett samlingsnamn"

    SvaraRadera
  2. Ja det är en intressant studie, håller dock helt med dig om att man inte lyckas bara för att man har haft en anställning eller arbetslivserfarenhet ! Var själv 26 år när jag startade mitt första bolag och hade inte varit chef eller drivit bolag innan...Man kan absolut lyckas ändå ! Ska kolla in hemsidan..
    Mvh,
    Susanna Baconcini

    SvaraRadera