söndag 18 april 2010

Det ojämställda företagandet.

De stora skillnaderna mellan mäns och kvinnors företagande är förmodligen Sveriges minst uppmärksammade jämställdhetsfråga. Endast fyra procent av den kvinnliga arbetskraften i Sverige är företagare, medan motsvarande tal för den manliga arbetskraften är 10 procent. Av EU:s 25 medlemsländer är det bara i Malta och Danmark som andelen kvinnliga företagare är lägre (2006).

När det gäller kvinnor som driver företag med anställda är skillnaden gentemot männen ännu större. Som framgår av rapporten Fortsätt förändra! av ekonomen Anders Bornefalk (Svenskt Näringsliv, mars 2010) är det bara en av hundra kvinnor i arbetsför ålder som ägnar sig åt sådant företagande. Det är fyra gånger vanligare att män driver företag med anställda, och andelen kvinnliga företagare med anställda har minskat under det gångna årtiondet.

Skillnaden mellan mäns och kvinnor företagande har alltså ökat kontinuerligt – även efter valet 2006. Män ägnar sig i större utsträckning åt expansivt företagande med anställda, medan kvinnors företagande mest sker på deltid utan anställda och med låga intäkter.

År 2005 deklarerade 15 procent av de manliga företagarna i kategorin 35 år och äldre ett överskott av enskild näringsverksamhet som översteg 250000 kronor per år. Motsvarande andel bland de kvinnliga företagarna var 7 procent, alltså mindre än hälften. I absoluta tal var det fem gånger fler manliga än kvinnliga företagare som hade överskott på den nivån.

Cirka 40 procent av de kvinnliga företagarna hade ett överskott på mindre än 25000 kronor per år.

Läs hela reportaget i SvD den 18 april 2010.

Källa : SvD

Thomas Gür är företagare och fri skribent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar