lördag 3 april 2010

Den enda chansens företagarpolitik.

Rädslan för att misslyckas göra att många inte heller försöker att lyckas. Det kan förklara det låga nyföretagandet i Sverige.

För den företagare som går i konkurs kan det ta ett decennium att komma på fötter igen. I spåren följer inte bara ekonomiska bekymmer, utan också psykosociala och familjerelaterade problem. Vänner försvinner, affärsbekanta vänder ryggen till.

Den svenska lagstiftningen är ett uttryck för den enda chansens företagarpolitik. Mot det har OECD också riktat kritik. När nu regeringen arbetar med att stärka utbudet av arbetskraft bör den också stimulera nyföretagandet så att fler arbetstillfällen kan skapas, menar man. Andra länder har sedan länge arbetat med att underlätta för företagare som misslyckats, däribland Finland, Danmark, Storbritannien och USA. För någon månad sedan lämnade Jan Ertsborn över en utredning till regeringen, med förslag som syftar till att livskraftiga företag ska kunna överleva även om de hamnar i ekonomiskt trångmål. Men det är en politik för företag, inte för företagaren.

Björn Falkenhall, vid Myndigheten Tillväxtanalys, och Karl Wennberg, vid College London och Handelshögskolan i Stockholm, pekar i senaste numret av Ekonomisk Debatt utifrån aktuell forskning på att nyföretagande skulle kunna få en skjuts om Sverige närmade sig det regelverk för insolvens, ekonomiskt obestånd, som gäller i andra OECD-länder.

I dag är ingen basal egendom, som det egna hemmet, undantagen för utmätningskrav. Företagaren riskerar därför inte bara sin egen ekonomi, utan hela sin familjs. Den svenska företagarpolitiken kan sammanfattas i stora personliga risker och hårt beskattade (eventuella) vinster. Till nackdelarna med att låta företagare få en snabbare nystart är att tillgången till krediter generellt kan minskas, liksom att räntekostnaderna ökar något. Men en för strikt insolvenslagstiftning hindrar också småföretagare att våga växa.

De flesta drar lärdomar av ett misslyckande. Falkenhall och Wennberg pekar också på att en förklaringsfaktor till framgångsrika företag är tidigare erfarenheter av företagande. I någon mening är därför misslyckanden en tillgång. Det bör också avspeglas i lagstiftningen, precis som det gör i många andra med Sverige jämförbara länder.


Marcus Svensson
marcus.svensson@smp.se

Källa : Smålandsposten Ledare
i dag 00:30 | Uppdaterad 2010-04-01

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar