söndag 14 mars 2010

"Fler kvinnor bör driva företag"

Det är alltför få kvinnor som driver företag i Sverige, skriver Maud Olofsson, näringsminister och partiledare för Centerpartiet. På varje kvinnlig företagare går det tre män. För att få fler kvinnor att bli företagare ger regeringen nu Almi i uppdrag att ta fram ett särskilt förvärvsprogram för kvinnor, skriver hon.

Idag är det lika naturligt för unga kvinnor och män att sitta på en bar i Paris med sin bärbara och en café au lait som att sitta på ett fik i en svensk studentstad och sippa på en caffe latte. Och känna att livet är fullt av möjligheter.

Men plötsligt händer något på vägen. Trots att de kvinnliga studenterna är i majoritet på högskolorna har kvinnor fortfarande sämre karriärmöjligheter än män. Kvinnor tjänar 20 procent mindre än män och kvinnors förmögenheter är betydligt mindre än männens.

Kvinnor har också begränsat inflytande i näringslivet. I ett internationellt perspektiv är det alldeles för få kvinnor som driver företag i Sverige. På varje kvinna som driver företag går det tre män. I jämförelse med EU:s medlemsländer ligger Sverige fyra från slutet när det gäller andel kvinnor som driver företag.

Varför är det så viktigt att fler kvinnor driver företag?
På ett plan är det en jämställdhetsfråga att också kvinnor skall kunna förverkliga sina idéer, äga sina företag, få inflytande i näringslivet och möjlighet att tjäna pengar. Kvinnor säger ofta att drivkraften att starta eget är friheten att kunna styra över sitt eget liv. På ett annat plan handlar det om ekonomisk tillväxt för Sverige.

En ny rapport från Tillväxtverket visar att om det blir lika vanligt för kvinnor som för män att driva företag i Sverige skulle det generera 75 000 nya företag och 278 000 nya jobb.

En viktig orsak till att så få kvinnor driver företag är att den offentliga sektorn, där 80 procent av de anställda är kvinnor, har varit stängd för konkurrens och entreprenörskap.

Maud Olofsson

Läs hela reportaget i Sydsvenskan.

Källa : Sydsvenskan
Publicerad 15 mars 2010 0.05 | Uppdaterad 15 mars 2010 0.05

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar