lördag 17 juli 2010

Bondepappor önskar mer tid med familjen.


Foto:www.fotoakuten.se
Många bönder, både kvinnor och män, avstår en stor del av föräldraledigheten. Samtidigt önskar bondepappor mer tid med familjen, bondemammor mer egen tid. Det framgår i en rapport från LRFs Jämställdhetsakademi.

Bönder är en yrkesgrupp som generellt sett trivs mycket bra med sina yrken. Men det finns baksidor. Enligt en Sifo-undersökning som publiceras i rapporten Trygghet ger balans tar var tionde mamma och mer än varannan pappa i de gröna näringarna ut mindre än en månads föräldraledighet.

Både manliga och kvinnliga bönder upplever, enligt rapporten, att det är svårt att få ihop eget företagande och familjesituationen. En orsak är att det upplevs både dyrt och svårt att hitta arbetskraft som kan ersätta till exempel vid föräldraledighet. 44 procent av kvinnorna och 39 procent av männen säger att det vore till stor hjälp om det var ”lättare att få tag på arbetskraft”.

– Samhället har en ambition att föräldrar ska ges en möjlighet att vara hemma när barnen är små. Om företagare väljer att inte ta ut föräldraledighet är det viktigt att förstå varför. Det behöver bli billigare att anställa, säger Lars-Göran Pettersson, förbundsordförande LRF.

I dag ägs och drivs företag i de gröna näringarna av både kvinnor och män. Var tredje kvinna uppger att hon jobbar mer än 50 timmar per vecka. Var sjätte man uppger att han jobbar mer än 70 timmar per vecka.

Rapporten har författats av Getrud Åström, ledamot i LRF:s jämställdhetsakademi och ordförande för Sveriges Kvinnolobby. Den visar också att många manliga lantbrukare längtar efter mer tid med familjen. Mer än var tredje man skulle lägga två timmar till på dygnet på familjen. Hälften av kvinnorna vill ha mer egen tid.

- Det är slående att så många av de manliga bönderna längtar efter mer tid med familjen. Jag tror och hoppas att det är ett tecken i tiden, säger Getrud Åström.

LRF, Lantbrukarnas Riksförbund

2010-07-16 10:21
Källa: mynewsdesk.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar