Sverige har färre kvinnliga företagare än de flesta andra länder. ”Förebilder är viktiga”, sade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni på ett seminarium häromdagen. Regeringens satsning på ambassadörer och mentorer kan ge kvinnor råg i ryggen att satsa på eget. Men kvinnors företag behöver växa mera.
Hur skiljer sig kvinnors och mäns företagande åt? Den frågan diskuterades häromdagen på ett seminarium arrangerat av Entreprenörskapsforum. Rent allmänt gäller, och det är ju känt sedan tidigare, att kvinnors företagande är mer småskaligt, oftare konsumentinriktat och inte drar in de riktigt stora pengarna. Kvinnors företag växer heller inte lika mycket som manliga företagares, och kvinnor anställer i lägre grad än män, och de är mer försiktiga och undviker risk. SEB och Deloitte fann i årets Tillväxtbarometer att 83 procent av Sveriges manliga företagare är nöjda med sitt val att bli företagare, medan endast 50 procent av de kvinnliga företagarna är nöjda med sitt val.
– Det kan ha många orsaker som exempelvis tidsbrist på grund av arbetsbelastning i hemmet, säger Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom. Många kvinnor har mindre eget kapital vid starten vilket försvårar tillväxt.
Ingela Hemming har också sett att byråkrati, kostnader och ekonomisk risk är ett hinder för kvinnor att expandera verksamheten. Det är några orsaker till att Sverige har så låg andel växande företag som drivs av kvinnor.
Publicerad: 10 december 2010, 14.41. Senast ändrad: 10 december 2010, 22.25
2010-12-10 14:41:40
Läs hela reportaget på www.svd.se